Fotoğrafın esas anlamının ışıkla yazmak olduğu düşünüldüğünde bir fotoğrafı etkileyen en temel öğe olduğu rahatlıkla söylenebilir. Işık olamadan fotoğraf çekmek mümkün olmayacaktır. Her ışığın farklı bir anlamı, fotoğrafa kattığı değeri vardır. Akılda kalıcı ve etkileyici fotoğraflar doğru ışık değerleri ile oluşturulur.
Kusursuz fotoğraflara sahip olmak için bütün ışık türlerinde ışık kullanımı çekimi yapmayı bilmek gerekir. Bu nedenle işin eğitimini almakta yarar var. Profesyonel fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız ışık kaynaklarından kullanım alanlarına kadar çekim tekniklerine hakim olmalı ve bol bol pratik yapmalısınız. Fotoğrafçılıkta ışığın önemi yadsınamaz bir gerçektir.
Işık Nedir? – Hayatın Kaynağı!
“photo” kelimesi de Yunanca ışık anlamına gelmektedir. Işık, doğrusal dalgalar halinde yayılan elektromanyetik dalgalara verilen isimdir. Farklı özellikler ve hızlar kazanabilir. Bu nedenle tanımlanması zorlaşır.
Fotoğrafçıların da en büyük aracı olan ışık, bin bir çeşitte kullanılarak ortaya farklı görüntülerin çıkmasını sağlar. Başarılı ışık kullanımı ile doğru kareler yakalanabilir.
Fotoğraf çekiminde kullandığımız çeşitli ışık teknikleri vardır;
Doğal kaynaklar: Güneş ve Ay ışığı
Yapay kaynaklar: Led ışıklar daha çok stüdyolarda kullanılan elektrik kaynaklı tüm ışıkları kapsar.
Bu nedenle; ışığın yerine göre oluşturulan çekim teknikleri oluşur. Kompozisyona ve ihtiyaca göre çekimler belirlenir.
Fotoğrafçılıkta Işık Kullanımı – Doğru Kareler Doğru Işıkla Mümkün
Fotoğraf çekerken ışık her yerden gelebilir. Makinalarda hazır bulunan düzeltme ayarları dışında fotoğrafçının dikkat etmesi gereken teknikler bulunur. Geliş şekline göre:
Önden Gelen Işık: Obje üzerinde gölge ve derinlik oluşmaz. Detay verme ve renkleri gösterme açısından etkilidir. Portre fotoğrafı çekmek için elverişli değildir.
Yandan Gelen Işık: Gölgelerin oluşmasına neden olur. Kontrast oluştuğunda fotoğrafta hareketlilik olur. Doku ve desen çekimlerinde kullanılmalıdır.
Tepeden Gelen Işık: Öğlen saatlerinde gelir. Sert gölgeler ve parlamalar oluşturur. Bu şekilde çekim yapmak pek tercih edilmez.
Ters Işık: Obje ve kişinin arkasında kalır. Görüntüde tamamen bir siluet ortaya çıkar. Ters ışık nesnenin dış formu belirginleşir ve ışık huzmeleri fotoğrafın güzelleşmesini sağlar.
Noktasal ışık: Ağaç, bina, bulut gibi açıklıklardan ışığın süzülmesi ve çekilecek konunun bir bölümünü aydınlatmasıdır.
Doğrudan gelen ışık: Kırılmadan gelerek doğrudan konunun üzerine düşen ışıktır.
Dolaylı gelen ışık: Kırılarak ve günü kaybederek gelir. Dağılma ve yansıma ile farklı anlamlar kazanır. Düşün enstantane ile çekilir.
Işığa Göre Çekim Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çekim yapılacak dış mekanın ışığı önceden araştırılmalıdır.
- Stüdyo çekimlerinde konuya göre doğru ayarlamalar yapılmalıdır.
- Zaman planlaması doğru yapılmalıdır.
- Mekan özellikleri iyi analiz edilmelidir.
- Ortamın doğal mı yoksa yapay ışıkla mı aydınlatıldığına dikkat edilmelidir.
- Belirlenen konuya göre ışık kullanımı düzenlemesi yapılmalıdır.
- Uygun film seçimi ve araç gereçler belirlenmelidir.
- Yoğunluk ve pozlama sayısı belirlenmelidir.
- Diyafram ve enstantane ilişkisine göre hareket etmek gerekir.
- İnsan gözünün renk algılama özelliğine göre ışık kullanılmalıdır.
- Kırılan ya da yansıyan ışıkları da kullanmayı bilmeli, onlara düşman olmamalısınız.
- Her zaman doğal olanı seçmelisiniz.
Yukarıdaki hususlara dikkat ettiğiniz taktirde başarılı çalışmalara imza atmakla kalmayıp adınızı uluslararası alanlarda duyurabilirsiniz. Uzmanlaşmak için her açıdan ve ışıktan poz yakalamalı, kendinizi sınamalısınız.